MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY

Taki czekoladowy mus to świetna alternatywa dla niedzielnego ciasta. Dla mnie połączenie idealne: czekolada i kawa…

SKŁADNIKI:
(dla czterech osób)

  • 15 dkg gorzkiej czekolady
  • 100 ml espresso
  • 4 jajka
  • szczypta soli (do ubicia piany)
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 100 ml śmietany 30-36%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • kawałek czekolady do starcia
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącym espresso.
  3. Kawę połączyć z czekoladą. Lekko przestudzić.
  4. Jajka sparzyć – tzn sparzyć skorupki.
  5. Migdały uprażyć na patelni, na wolnym ogniu aby się nie przypaliły.
  6. Do masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku i ubijać wszystko mikserem.
  7. Ubić pianę z białek. Połączyć ją z masą czekoladową.
  8. Masę wyłożyć do pucharków.
  9. Ubić na sztywno śmietanę pod koniec dodając cukier. Śmietaną udekorować pucharki, całość posypać płatkami migdałowymi i startą czekoladą.
  10. Schłodzić i podawać…

Komentarze:

  1. nastusia81 pisze:

    Z miłą chęcią zamienię kawałek ciasta na taki deser;)

  2. Aciri pisze:

    Wygląda obłędnie:)

  3. Czekolada zawsze i wszędzie :). Ale pycha ten mus ! :).

  4. Lovelykate pisze:

    Pychota. Świetna alternatywa, pięknie podane, na 100% wspaniale smakujące. Aż zazdroszczę 🙂

  5. Anonimowy pisze:

    Brzmi iw wygląda mega zachęcajaco 🙂

Dodaj komentarz