ZUPA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ

Alternatywa dla kapuśniaku w zwykłej postaci. Dużo lżejsza kapusta włoska świetnie zastąpiła tradycyjną, a z dodatkiem podsmażonych pieczarek zupa nabrała rewelacyjnego smaku.

Mięsna wkładka i solidna porcja warzyw – idealny jednogarnkowy obiad. Polecam na mroźny dzień talerz takiej zupy…

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg mięsa z kością (u mnie szponder wołowy)
  • mała główka kapusty włoskiej
  • spora marchew
  • pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2-3 ziemniaki
  • cebula
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  1. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na oleju, oprószyć solą, dodać pieczarki i chwilę razem smażyć. Doprawić pieprzem.
  3. Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą i gotować aż będzie odchodziło od kości.
  4. Marchew, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z gotującym się mięsem i gotować 15 minut.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę i dodać do gotującego się wywaru.
  6. Gdy ziemniaki będą dochodziły, dodać pokrojoną drobno kapustę i podsmażone pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze pięć minut i podawać.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    Nigdy nie moge zrozumiec jak mozna popsuc dobra zupe gotowaniem na kosciach.

    1. Laura pisze:

      Dlaczego uważasz, że gotowanie zupy na mięsie z kością jest czymś złym?

  2. Mirabelka pisze:

    Zrobiłam tę zupę, jest bardzo smaczna 🙂 dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

  3. Anonimowy pisze:

    Własnie zrobiłam. Zupa dla niewymagających. Mistrzynią w kuchni nie jestem, ale lubię dobre jedzenie. Szponder wołowy cuchnie okropnie, ma też kiepski smak. Jak ktoś pisze "smaczna", to chyba smacznego jedzenia nie próbował. Po raz kolejny stwierdzam, że przy przepisach "z internetów" trzeba uważać.

  4. Jane pisze:

    Zmień sklep w ktorym kupujesz szponder!;-)

Dodaj komentarz