ZUPA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Lekka i naprawdę pyszna zupa. Dla osób na diecie będzie świetną alternatywą, dla ciężkich, zawiesistych zup. W tej wersji dodałam odrobinę owoców morza, z których można zrezygnować lub zastąpić startym serem.

Ostatnio na targowisku na tureckim stoisku zakupiłam Ajwar. Jest to pasta warzywna, najczęściej robiona z papryki i bakłażana. Może być w wersji pikantnej lub łagodnej. Fajnie się sprawdza na grzance z opieczonego chleba. Zupę doprawiłam pikantną wersją pasty.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 bulwy fenkułu
  • 1 nieduża cukinia
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki pasty Ajwar (opcjonalnie)
  • garść mrożonki owoców morza – opcjonalnie
  1. Fenkuł i cukinię drobno pokroić.
  2. Dwa ząbki czosnku obrać i posiekać niezbyt drobno.
  3. Na patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, włożyć cukinię, fenkuł oraz czosnek, oprószyć solą i podsmażyć na wolnym ogniu. Dodać pomidory z puszki i dusić na wolnym ogniu około 10 minut.
  4. Soczewicę opłukać, dodać do warzyw zalać 2 szklankami wody (może być bulion) i dusić do miękkości soczewicy.
  5. Jeśli ktoś lubi smak czosnku można dodatkowo zetrzeć 1-2 ząbki i dodać, aby wzmocnić aromat.
  6. Doprawić pieprzem i ajwarem.
  7. Dodać opłukane owoce morza, ewentualnie uzupełnić wodę i na wolnym ogniu gotować około 5 minut.

 

Można podać z grzankami.

Komentarze:

  1. Kasia S, pisze:

    Choć jestem juz po kolacji, to zrobiłam się głodna. Fajna, gęsta zupa. Takie lubię 😛 Pozdrawiamy Tapenda

  2. Anonimowy pisze:

    Na codzień jadam dość podobną, dodaję oprócz fenkuła czerwoną paprykę, czasami owoce morza zamieniam na ciecierzycę (w zimie). Na początku gotowania dodaję kminek i ziarna kolendry tłuczone w moździerzu. Z zieleniną i kroplą jogurtu naturalnego smakuje genialnie.

Dodaj komentarz