SZYBKI CHLEB TWAROGOWY

Dzisiaj naprawdę ekspresowy chlebek. Bez drożdży, bo tym razem na proszku do pieczenia więc nie ma czekania, aż wyrośnie. W sam raz kiedy późnym wieczorem zorientujecie się, że na śniadanie nie ma chleba. Jest tylko jeden mankament takiego wieczornego pieczenia – ciężko jest się powstrzymać przed ukrojeniem kromeczki.

Chleb zaskoczył mnie swoją konsystencją: bałam się, że przy dość sporej ilości użytego twarogu będzie bardzo mokry. Fakt jest dość zwarty ale przy tym wcale nie ciężki. Ładnie wyrósł, skórka miała przepiękny złoty kolor i ten niesamowity zapach.

Przepis pochodzi z książki Barbary Jakimowicz-Klain Upiecz swój chleb.

SKŁADNIKI:

  • 50 dkg chudego twarogu
  • 35 dkg pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 4 dkg płynnego miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli (ja dałam płaską łyżeczkę)
  • tłuszcz i mąka do formy
  1. Twaróg utrzeć w misce z solą, miodem i jajami na gładką masę.
  2. Do sera dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
  3. Wyrabiać robotem przez około 5 minut. Początkowo wydaje się, że ciasto się nie połączy, że jest za suche, ale w miarę wyrabiania wszystko ładnie się łączy.
  4. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i zagnieść rękoma. Uformować bochenek. Oprószyć lekko mąką. Ja lekko ponacinałam wierzch.
  5. Przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  6. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  7. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.

Dodaj komentarz