KOPYTKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM I SZPINAKIEM

Po przygotowaniu tego dania zaczęłam się zastanawiać, jak powinnam je nazwać. Przepis na takie kluski  figuruje w moich starych notatkach jako “leniwe”. Trochę zaczęłam szukać i bardzo się zdziwiłam bo to jednak… nie leniwe. Leniwe to kluski na bazie sera, zdecydowanie bez ziemniaków… Chyba to jednak kopytka, a skoro to kopytka, to czy są to szagówki, jak na kopytka mówi się w rodzinnym domu mojego męża…? Jednak szagówki są tylko z ziemniaków. Więc to chyba po prostu kopytka, lecz czy na pewno – głowy nie dam sobie uciąć.

Bardzo zawiłe co do nazwy, proste do wykonania i niezwykle przepyszne. Można podać ze śmietaną, przyrumienioną bułką na maśle, może być na słodko i na słono. U mnie dzisiaj w sosie alla carbonara z dodatkiem świeżego szpinaku.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 20 dkg surowego, wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany (18%)
  • 3 żółtka
  • 10 dkg listków świeżego szpinaku
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania
  1. Boczek pokroić na niewielkie słupki i wysmażyć na wolnym ogniu.
  2. Dodać drobno pokrojoną cebulę oraz roztarty lub posiekany czosnek. Chwilę smażyć na wolnym ogniu, dodać opłukany i osączony szpinak, poczekać aż szpinak zmięknie.
  3. Wlać śmietanę i doprawić pieprzem. Kiedy wszystko będzie gorące zestawić patelnię z ognia. Do bulgoczącego sosu wlać rozbełtane żółtka, doprawić solą i wymieszać.
SKŁADNIKI NA KLUSKI:

  • 50 dkg ziemniaków
  • 50 dkg białego sera
  • 1,5 – 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do podsypania stolnicy
  • sól do gotowania
  1. Ziemniaki ugotować i wystudzić.
  2. Ser i ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  3. Dodać jajka, sól i mąkę, wymieszać i bardzo szybko zagnieść ciasto. Ilość mąki będzie zależna od wilgotności sera i od gatunku ziemniaków. Nie należy jej dawać zbyt dużo, wystarczy tyle, aby można było zagnieść ciasto – większa ilość sprawi, że kluski będą twarde.
  4. Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów. Kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu).
  5. Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia.
  6. Gotowe kluski przełożyć do gorącego sosu, delikatnie wymieszać i podawać posypane startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Jeśli uznamy, że całość jest zbyt sucha, można dodać odrobinę wody z gotowania kopytek.

KOPYTKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM I SZPINAKIEM

Komentarze:

  1. pysznosci 🙂 uwielbiam szpinak 🙂

  2. Anonimowy pisze:

    bardzo smaczne, ja uwielbiam boczek w kazdej postaci wiec taki tez:) suuper:) uzylam tym razem kani, pychotka!

  3. Evunia pisze:

    na Mazowszu kopytka są z gotowanych ziemniaków , a leniwe to obowiązkowo gotowane ziemniaki i ser. muszą być w romby.zwykle podawane na słodko czyli masełko + bułka tarta przysmażona. podoba mi się przepis na leniwe ' na wytrawnie'.

Dodaj komentarz