PIERNICZKI NADZIEWANE

Pierniczki nadziewane

Zapowiedziany wczoraj pierniczków ciąg dalszy… Będą kolejne…

Dzisiaj przepis na pierniczki nadziewane z książki “Kuchnia polska regionalna” – tutaj słów kilka o samej książce.

Same pierniczki ponoć pyszne, chociaż ponoć trochę za słodkie – proponuję zmniejszyć ilość cukru zarówno  w samym cieście jak i nadzieniu. Pierniczki nie twardnieją, więc mogą być pieczone tuż przed zjedzeniem.

SKŁADNIKI:

  • 50 dkg maki
  • 34 dkg miodu
  • 17 dkg cukru
  • 1 dkg cynamonu
  • 1 dkg utartych goździków
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 17 dkg orzechów lub migdałów
  • 17 dkg cukru
  • skórka z cytryny
  1. Miód ogrzać z cukrem, a następnie utrzeć. Dodać cynamon i goździki (lub łyżeczkę przyprawy piernikowej). Wsypać mąkę i sól, wyrobić starannie ciasto, po czym ochłodzić je.
  2. Przygotować nadzienie z utłuczonych orzechów lub migdałów odrobiną skórki cytrynowej i małą ilością wody (ma być gęste).
  3. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty lub małe prostokąty.
  4. Na ciasto nakładać nadzienie, przykrywać drugim kawałkiem i zlepiać starannie.
  5. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Komentarze:

  1. Paulina pisze:

    ślicznie wyglądają:)

  2. Anonimowy pisze:

    a jak je piec?

    1. Laura pisze:

      w starszych książkach najczęściej nie ma informacji o temperaturze i długości pieczenia, ja piekłam w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru
      Pozdrawiam

  3. Anonimowy pisze:

    Dziękuje:)
    dopiero uczę się piec.

    pozdrawiam
    ania

Dodaj komentarz