BISCOTTI PICANTI – SYCYLIJSKIE SUCHARKI NA SŁONO

Biscotti picanti

Biscotti czy też cantucci najczęściej spotykane są w wersji na słodko – tutaj moja propozycja. Niewielkie ciasteczka, które poprzez dwukrotne pieczenie nabierają niesamowitej kruchości, są jednym z bardziej rozpoznawalnych włoskich łakoci. Ja dzisiaj przedstawiam biscotti picanti ich wersję “na słono”: z ziarnami sezamu i słonecznika oraz czarnymi oliwkami.

Słodkie cantucci można podawać z kawą, jednak wyśmienicie smakują z lampką czerwonego wina, tak też proponuję podać dzisiejsze wytrawne. Może tak podane danie, chociaż troszeczkę przybliży nas do lata…

Swój przepis tworzyłam na bazie receptury z tej strony.

ZACZYN:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru (można pominąć)

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka semoliny
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki Oleju Kujawskiego: Czosnek i bazylia
  • 1/2 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI DO POSMAROWANIA:

  • 3 łyżki Oleju Kujawskiego: Bazylia
  • grubo mielona sól
  1. Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać zaczyn i wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Zostawić na 15 minut i ponownie wyrobić.
  3. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – powinno podwoić swoją objętość.
  4. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek. Wałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić je na ok. centymetrowe kromeczki.
  5. Kromeczki rozsunąć tak, aby pomiędzy nimi było trochę  miejsca – będą rosły. Blaszkę przykryć folią i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
  6. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. Piec przez 15 minut do uzyskania złotego koloru.
  7. Wyjąć z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 120 stopni C.
  8. W tym czasie sucharki rozłożyć, tak aby leżały na “boku”, każdy posmarować olejem i oprószyć zmieloną solą gruboziarnistą. Dopiekać około godziny – powinny być suche, twarde i chrupiące.
  9. Po przestudzeniu można je przechowywać (ale nie sądzę, żeby się to Wam udało) w szczelnie zamkniętym słoju nawet przez 3 tygodnie.
Biscotti picanti

Biscotti picanti


Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Komentarze:

  1. Justyna Bąk pisze:

    fajnie wyglądają takie troch jak pieguski:) pyszne:)

  2. Majana pisze:

    Dziękuję Ci za wspaniałe propozycje.
    Świetne są te biscotti ,chętnie bym skosztowała! 🙂
    Pozdrawiam

  3. gin pisze:

    Uwielbiam biscotki, ale nie wpadłam na to, żeby przygotować je w wersji wytrawnej. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis 🙂

Dodaj komentarz