CHLEB ORKISZOWY NA MAŚLANCE

Chleb orkiszowy na maślance

Pyszny i pomimo użycia mąki pełnoziarnistej naprawdę lekki chlebek.

SKŁADNIKI:
na dwie kesksówki

  • 1 l maślanki
  • 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 10 dkg drożdży
  • olej i mąka do formy
  1. Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mąki.
  2. Dodać letnią maślankę. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  3. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić.
  4. Ciasto wyłożyć do formy. Ja korzystam z silikonowych więc niczym ich nie natłuszczałam i nie wysypywałam. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Piec w temperaturze 200 stopni C, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze około 40-45 minut.
  6. Ja mniej więcej po pół godzinie wyrzucam bochenki z foremek i dopiekam na kratce.

Dodaj komentarz