DROŻDŻÓWKA W STYLU BRUNSVIGERA

Drożdżówka pełnoziarnista

Brunsviger to rewelacyjna drożdżówka. Jej wersję podstawową robimy bardzo często – to po prostu ciasto drożdżowe polane masłem z rozpuszczonym cukrem Brun Farin (rodzaj cukru trzcinowego z melasą, popularny w kuchni skandynawskiej). W warunkach polskich można zastąpić go nierafinowanym cukrem trzcinowym Muscovado. Ciasto jest idealne: szybkie w wykonaniu i przepyszne.

Tym razem proponuję Wam bardziej dietetyczna wersja tego ciasta na mące orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem posiekanych migdałów.

SKŁADNIKI:

  • 1/4 litra mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 10 dkg masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jaja
  • 1/2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka migdałów
  1. Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami i cukrem.
  2. Masło rozpuścić i wystudzić.
  3. Migdały drobno posiekać – najlepiej w blenderze. Nie powinny być zmielone, ale też nie mogą być zbyt wielkie kawałki.
  4. Połączyć wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne.
  5. Wyłożyć do blaszki 25×35 (lub podobnej), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

POLEWA:

  • 10 dkg masła
  • 1 szklanka cukru dark muscovado z melasą
  1. Roztopić masło w rondelku i rozpuścić w nim cukier. Lekko przestudzić.
  2. Na wyrośniętym cieście rozprowadzić równomiernie polewę. W wyrośniętym cieście porobić dość gęsto dziury – najlepiej do tego użyć np. grubego trzonka drewnianej łyżki lub po prostu własnych palców.
  3. Spora część polewy powinna znaleźć się w zrobionych dziurach.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 30 min.

Komentarze:

  1. Evitaa pisze:

    Jak tu się zmieniło 🙂 pięknie!
    A i drożdżówka baaaardzo smakowita.

  2. Maggie pisze:

    Alez to sie bosko zapowiada!

  3. Fajna drożdżówa. Gratulacje.

Dodaj komentarz