BUŁKI ZIEMNIACZANE NA DROŻDŻACH

Bardzo prosty przepis na bułki ziemniaczane.

Przepis podpatrzony na tej stronie.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki
  • 400 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dkg drożdży
  • starty ser do posypania (opcjonalnie)
  • olej do posmarowania (opcjonalnie)
  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, schłodzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  2. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i mąką.
  3. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać trochę więcej mąki.
  4. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Z ciasta formować bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem, posypać serem i odstawić na 15 minut – powinny lekko podrosnąć.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C 20-25 minut. Po upieczeniu wierzch można posmarować olejem.

Komentarze:

  1. Beata Filak pisze:

    Świetne, smakowite buły!

  2. Justyna Bąk pisze:

    ale fajny pomysł:)

  3. Anonim pisze:

    Ciekawy pomysł, ale muszę dopytać. – W przepisie jest podane, że ma być 500 g mąki… ale jakiej mąki? Czy w domyśle musi być pszenna, czy też dowolna?

    1. Laura pisze:

      W domyśle jeśli nie jest podane, to zwykła pszenna, każda inna będzie miała inne właściwości

Dodaj komentarz