CIECIERZYCA PIECZONA NA OSTRO

Ciecierzyca pieczona na ostro

Dzisiaj ruszyła założona przeze mnie akcja na Mikserze “Ciecierzyca w roli głównej”. Zapraszam Was do uczestnictwa w niej. Zapraszam do dzielenia się pomysłami na wykorzystanie tego niedocenianego u nas ziarna.

Ja na rozpoczęcie akcji proponuję Wam pyszną przekąskę – to ciecierzyca pieczona na ostro. Dzisiaj prosta wersja z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki. Na pewno będą kolejne wersje, bo ciecierzycę w ten sposób można przygotować na wiele sposobów. Dodatki smakowe mogą być naprawdę różne, zarówno na słono, jak i na słodko.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg suszonej ciecierzycy
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  1. Ciecierzycę opłukać i namoczyć (przynajmniej 12 godzin).
  2. Ciecierzycę ugotować w wodzie w której się moczyła. Nie solić. Ja gotowałam ją ok. 20 minut.
  3. Osączyć na sicie i lekko przestudzić.
  4. Przyprawy wymieszać z oliwą, dodać do ciecierzycy i dokładnie wymieszać.
  5. Rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 40 minut. Co jakiś czas należy ziarna przemieszać. Pod koniec trzeba bardzo pilnować aby ziarna nie przypaliły się.
Ciecierzyca pieczona na ostro

Ciecierzyca pieczona na ostro

Ciecierzyca w roli głównej

Komentarze:

  1. Justyna Bąk pisze:

    super jest jadłam taką:)

  2. marrrgott pisze:

    Właśnie taką zrobiłam:-) Jest pyszna:-)

  3. Beata pisze:

    Można zrobić z cieciorki w puszce?

    1. Laura pisze:

      Beato, ja nie robiłam, ale widziałam w necie mnóstwo przepisów na pieczoną ciecierzycę właśnie z puszki.
      Pozdrawiam

  4. Anonimowy pisze:

    Czy długo może leżeć w szafce ?

    1. Laura pisze:

      Nie wiem. Ja piekłam dwa razy, ale nie doczekuje nawet wieczora…

  5. pit-28 pisze:

    Kurczę juz od dawna mnie kusi ten przepis, ale jak na złość nie mogę znaleźć suszonej cieciorki. Była raz w puszce a teraz pustki.

  6. magda k. pisze:

    Zrobiłam i wyszło przepysznie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam Magda K.

Dodaj komentarz