MUS CZEKOLADOWY Z NUTKĄ HERBACIANĄ

Kilka dni temu stałam się obiektem poszukiwań. Prawdę mówiąc zapomniałam o tym przepisie, teraz korzystając ze zdjęcia, które zamieścili organizatorzy pozwoliłam sobie przedstawić Wam pomysł na ten deser.

Mus czekoladowy z nutką herbacianą przygotowywałam podczas Pikniku Kulinarnym, który towarzyszył Finałowi konkursu Bloger Chef. Startowałam w konkursie na deser z  nowymi smakami herbaty Teekanne. W czasie świetnej zabawy, obserwowani przez publiczność przygotowaliśmy pięć autorskich deserów.

Pierwsze miejsce zajęła Marta Pyzik z Kolorowo-torcikowo za ptysie z kremem na bazie herbaty Forest Fruit.

SKŁADNIKI:

  • 10 dkg masła
  • 10 dkg gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 15 dkg cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 torebki herbaty Ginger & Lemon
  • kieliszek białego rumu lub wódki (opcjonalnie)
  • ciasteczka oreo lub degistive
  • pokruszona czekolada do ozdobienia (opcjonalnie)
  1. Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i masło. Wystudzić.
  2. Herbatę zaparzyć, w naparze rozpuścić żelatynę. Wystudzić.
  3. Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady i alkohol.
  4. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca. 
  5. Pianę delikatnie wymieszać z masą czekoladowa i żelatyną.
  6. Na spód pucharków wysypać pokruszone ciasteczka oreo.
  7. Masę rozłożyć do pucharków.
  8. Ozdobić czekoladą.

Komentarze:

  1. Pyszny był! Sama próbowałam!

  2. Anonimowy pisze:

    Zamieniłam herbatę na kawę <3 mega!

Dodaj komentarz