ŁOSOŚ Z CUKINIĄ

Łosoś z cukinią

To coś, co nazwała łosoś z cukinią powstało trochę z przypadku. Nie miałam pomysłu co zrobić z kupionym kawałkiem łososia w promocji, a w lodówce błąkała się cukinia.

Na poczekaniu w kilka minut stworzyłam coś naprawdę pysznego i świetnie komponującego się. Łosoś z cukinią świetnie smakuje tak po prostu – sam lub z chlebem. Przygotowaną “bazę” można wykorzystać także do przygotowania dań z makaronem – zarówno na ciepło jak i na zimno w wersji sałatkowej.

SKŁADNIKI:

  • 30 dkg filetu z łososia bez skóry
  • 1-2 cukinie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  1. Cukinię opłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, oprószyć solą i przełożyć na sitko. Po kilku minutach odcisnąć nadmiar wody.
  2. Rybę pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego łososia, oprószyć solą i obsmażyć ze wszystkich stron.
  4. Rybę zdjąć z patelni i w jej miejsce wrzucić cukinię. Smażyć kilka minut.
  5. Dodać czosnek i razem smażyć jeszcze kilka minut.
  6. Do cukinii dodać łososia i serek mascarpone. Wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Chwilę trzymać na ogniu, aby smaki połączyły się.

Komentarze:

  1. Justyna Bąk pisze:

    świetne połączenie:)

  2. ESTERA KUREK pisze:

    genialne! własnie takiego przepisu szukałam :-))) dzisiaj robię na obiad 🙂 pozdrawiam

  3. Anonimowy pisze:

    Dzisiaj zrobilem – rewelacja – wszystkim smakowalo 🙂

  4. Anonimowy pisze:

    Zrobione! Wyszło bardzo dobre 🙂
    Moje modyfikacje: cukinia drobno pokrojona (nie lubię myć tarki), serek kanapkowy Twój Smak zamiast Mascarpone.

    Pozdrawiam i do następnego gotowania!
    Aga

Dodaj komentarz