DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA Z INDYKA

Biała kiełbasa z indyka

Zapraszam na pyszną domową wędlinę – dzisiaj poleca się biała kiełbasa z indyka. Ta z indyka ma tę przewagę nad tradycyjną, popularną wieprzową, że wykonana jest ze zdrowego indyczego mięsa. Zdecydowanie mniej tłuste, uważane za białe mięso i delikatny smak. Wczoraj wymasowana, dzisiaj uformowana. Samo mięso i przyprawy, bez polepszaczy, uzupełniaczy i wypełniaczy.

Żeby nikt nie mówił, że u nas mało świątecznie… W tym roku przygotowania bez wielkich szaleństw, bo już dawno uznaliśmy, że nie w tym rzecz. Mamy pyszną domową białą kiełbasę, zakwas na żur już nie może się doczekać spotkania z nią…

SKŁADNIKI:

  • 2 kg udźca z indyka
  • 5 dkg soli
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 3/4 szklanki wody
  • jelita do napełnienia
  1. Część mięsa (około 1/3, chudsze kawałki) pokrój w drobną kostkę. Resztę zmiel w maszynce korzystając z sitka z największymi oczkami.
  2. Dodaj posiekany czosnek, wszystkie przyprawy oraz wodę. Wyrób dokładnie, najlepiej 10-15 minut. Możesz wykorzystać robot z hakiem.
  3. Masę mięsną odstaw na kilka godzin do lodówki. Napełnij wypłukane jelita.

Tak przygotowana kiełbasa z indyka wymaga jeszcze obróbki termicznej. Możesz ją upiec samą lub z dodatkami, sparzyć lub wykorzystać do przygotowania żuru.

Jeśli wolisz tradycyjną wersję białej kiełbasy zapraszam na pyszną białą kiełbasę z czosnkiem niedźwiedzim.

Dodaj komentarz