DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA Z INDYKA

Biała kiełbasa z indyka

Zapraszam na pyszną domową wędlinę – dzisiaj poleca się biała kiełbasa z indyka. Ta z indyka ma tę przewagę nad tradycyjną, popularną wieprzową, ponieważ wykonana jest ze zdrowego indyczego mięsa. Zdecydowanie mniej tłuste, uważane za białe mięso i delikatny smak. Wczoraj wymasowana, dzisiaj uformowana, a w środku samo mięso i przyprawy, bez polepszaczy, uzupełniaczy i wypełniaczy.

Żeby nikt nie mówił, że u nas mało świątecznie… W tym roku przygotowania bez wielkich szaleństw, bo już dawno uznaliśmy, że nie w tym rzecz. Mamy pyszną domową białą kiełbasę, zakwas na żur już nie może się doczekać spotkania z nią…

SKŁADNIKI – BIAŁA KIEŁBASA Z INDYKA:

  • 2 kg udźca z indyka
  • 5 dkg soli
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 3/4 szklanki wody
  • jelita do napełnienia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Część mięsa (około 1/3, chudsze kawałki) pokrój w drobną kostkę. Resztę zmiel w maszynce korzystając z sitka z największymi oczkami.
  2. Dodaj posiekany czosnek, wszystkie przyprawy oraz wodę, następnie wyrób dokładnie, najlepiej 10-15 minut. Możesz w tym celu wykorzystać robot z hakiem.
  3. Masę mięsną odstaw na kilka godzin do lodówki, a na koniec napełnij wypłukane jelita.

Tak przygotowana kiełbasa z indyka wymaga jeszcze obróbki termicznej. Możesz ją upiec samą lub z dodatkami, sparzyć lub wykorzystać do przygotowania żuru.

Jeśli wolisz tradycyjną wersję białej kiełbasy zapraszam na pyszną białą kiełbasę z czosnkiem niedźwiedzim.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

    1. Mmmm… znawca się znalazł. Soli potrzeba 18-20 g (gramów) na 1 kg mięsa. W przepisie mamy 2 kg mięsa – czyli potrzeba max 40 g soli. Przepis podaje 5 dkg czyli 50 g, a to wiąże się z ryzykiem PRZESOLENIA kiełbasy.

  1. SUPER WCZORAJ ZROBIŁAM Z TEGO PRZEPISU KIEŁBASĘ WYSZŁA SUPER POLECAM PRZEPIS SPRAWDZONY CO DO SOLI DO KAŻDY NIECH SOBIE POSOLI WEDŁUG UZNANIA POLECAM POLECAM POLECAM PRZEPIS

Zostaw komentarz