TORT BEZOWY Z TRUSKAWKAMI

Kilka dni temu moja sąsiadka przyszła ze swoją córką: Niech ona ci tłumaczy, bo ja nie wiem o co chodzi… No więc zaczął się długi proces tłumaczenia, jaki tort wymarzyła sobie Amelka na swoje urodziny.Muszę nieskromnie stwierdzić, że chyba udało mi się spełnić jej życzenie. Moi drodzy, tort bezowy z truskawkami a’la Pavlova.

 SKŁADNIKI NA SPODY:

  • 1 szklanka białek (u mnie 8 wielkości M)
  • 360 g drobnego cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • szczypta soli
  1. Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Wyrysuj na nich okręgi: 28 cm i 20 cm.
  2. Białka z solą ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawaj po łyżce cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny.
  3. Ubitą pianę rozłóż na przygotowane blaszki  tworząc zgrabne okręgi.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz jeszcze ok. 2,5 godziny. Pozostaw w wyłączonym, otwartym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Bezy najlepiej upiec dzień przed. Blaty bezowe powinny być dobrze wysuszone i mocno chrupkie. Są bardzo delikatne i mogą się kruszyć oraz łamać.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 50 dkg serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 g świeżych truskawek
  1. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, wsyp cukier i jeszcze chwilę ubijaj.
  2. Do masy dodaj serek i dokładnie wymieszaj robotem.
  3. Truskawki opłucz i dokładnie odsącz na sicie.
  4. Na środek patery wyłóż dwie łyżki kremu i dopiero wtedy ułóż większą bezę (dzięki temu beza powinna pozostać na miejscu).
  5. Na większy blat wyłóż część kremu, przykryj mniejszym, wyłóż resztę kremu. Udekoruj truskawkami. Najlepiej podaj od razu.

Dodaj komentarz