KURCZAK CHILLI

Kurczak chilli

Ten niesamowity kurczak chilli ma niesamowitą historię. Nasz przyjaciel Marek podczas jednej z misji wojskowych poznał sekretny przepis od hinduskiego kucharza. Kiedy pierwszy raz dane nam było spróbować tego cuda zakochaliśmy się w nim bezwarunkowo – to było kilka lat temu.

Choć przygotowywałam go wiele razy, początkowo według receptury zanotowanej przez siostrę Marka, potem ze swoimi modyfikacjami, jakoś nigdy nie zebrałam się, żeby go spisać i przekazać tutaj na Cafe Babilon. Danie zasługuje na to, bo jest wspaniałe. Bazą jest pikantny, aromatyczny sos podany z warzywami oraz kurczakiem.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 kg świeżych lub 2-3 puszki pomidorów bez skórek
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • 1-2 (dla lubiących ostrość 3-4) papryczki chilli
  • 2 centymetrowy kawałek imbiru
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (w oryginale bułka tarta)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  1. Świeże pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek.
  2. Obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój w pióra. Papryczki chilli, czosnek oraz imbir zmiksuj lub bardzo drobno posiekaj.
  3. W dużym rondlu, lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej.
  4. Dodaj liście laurowe a po chwili pokrojoną cebulę. Smaż cały czas mieszając.
  5. Dodaj zmiksowane papryczki, czosnek oraz imbir. Smaż cały czas mieszając.
  6. Dodaj mąkę z ciecierzycy lub bułkę tartą. Smaż cały czas mieszając.
  7. Dodaj rozgniecione lub zmiksowane pomidory oraz kurkumę. Duś około 15 minut i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Odłóż około 1/3 gotowego sosu – wykorzystasz go przygotowania wkładki mięsnej.

WKŁADKA WARZYWNA:

  • 1-1,5 kg warzyw świeżych lub mrożonych – to może być ulubiona gotowa kompozycja lub miks: kalafior, groszek, fasolka szparagowa, papryka, marchewka, można też dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
  1. Jeśli korzystasz ze świeżych warzyw, obierz je i pokrój. Ja preferuję wersję z mrożonkami.
  2. Warzywa dodaj do pozostałych w garnku 2/3 sosu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
  3. Na koniec dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, dopraw do smaku.

WKŁADKA MIĘSNA:

  • 1-1,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy (można użyć pszennej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej do smażenia
  1. Piersi z kurczaka wytrzyj ręcznikiem  papierowym, pokrój na mniejsze kawałki (pojedyncza pierś na 2-3 części).
  2. Mięso oprósz solą, kurkumą, chilli oraz mąką. Dodaj rozbełtane jajka oraz sok z cytryny i wymieszaj. Odstaw na 15-20 minut.
  3. Smaż porcjami na złoty kolor. W oryginale jest mowa o głębokim tłuszczu, ja smażę normalnie na kilku łyżkach oleju.
  4. Odłożony wcześniej sos (1/3) wymieszaj z 1 łyżką koncentratu pomidorowego i usmażonymi kawałkami mięsa. Możesz dodać więcej sproszkowanego chilli. Uzyskasz dzięki temu efekt delikatniejszej bazy warzywnej i ostrzejsze mięso. Mięso z sosem odstaw do przegryzienia.

Możesz uprościć nieco przygotowanie dania. Nie dziel sosu, warzywa ugotuj w całości sosu, a podsmażone mięso oraz koncentrat dodaj pod koniec duszenia – tak przygotowane jest równie dobre.

Kurczaka chilli podawaj z ryżem lub chlebkami naan czy pitami.

Kurczak chilli

Kurczak chilli

Dodaj komentarz