ZUPA KREM Z KALAREPY

Zupa krem z kalarepy

Prosta i szybka do przygotowania zupa krem z kalarepy. Możesz ją podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami z ulubionego pieczywa. Ta zupa to było odkrycie tegorocznych wakacji i w ostatnich kilku miesiącach wracaliśmy do niej kilkukrotnie.

Kalarepa

to odmiana kapusty warzywnej. Kula, którą kupujemy w warzywniaku lub na straganie na targu to zgrubiała łodyga tego warzywa, nazywana nieraz “jabłkiem”. Najczęściej spotyka się kalarepę w kolorze biało-zielonym. Jedna z odmian posiada łodygi w kolorze fioletowym.

Najlepsze są bulwy o średniej wielkości, te duże często bywają łykowate. Warzywo to posiada sporo witaminy C, witamin z grupy B oraz całkiem dużą dawkę pożytecznych składników mineralnych. Chociaż najczęściej zjadamy bulwy, to okazuje się, że liście są dużo zdrowsze, tak więc warto je wykorzystać do przyrządzenia surówki.

SKŁADNIKI:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 kg kalarepy
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (można też użyć słodkiej śmietany 12 lub 18%)
  • sól, pieprz do smaku
  1. Kalarepę obierz i pokrój na cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach – dzięki temu szybciej się ugotuje.
  2. Do gotującego się bulionu dodaj kalarepę, gotuj ją do miękkości.
  3. Dodaj śmietanę i zmiksuj blenderem.
  4. Podgrzej i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Taki krem z kalarepy możesz podać z groszkiem ptysiowym lub samodzielnie przygotowanymi grzankami.

Zupa krem z kalarepy

Zupa krem z kalarepy

Komentarze:

  1. gin pisze:

    Kalarepę zawsze jadłam tylko na surowo, ciekawa jestem, jak smakuje taki krem 🙂

Dodaj komentarz