CZEKOLADOWY PUDDING Z CHIA

Czekoladowy pudding z chia

Czekoladowy pudding z chia – banalny do przygotowania, nie wymagający tajemnej wiedzy oraz niezwykle zdrowy.

To mój “pierwszy raz” z chia czyli ziarenkami szałwii hiszpańskiej. Próbowałam jej, bo moja córka już od jakiegoś czasu bawi się w puddingi na jej bazie. Mimo, że pojemniczek z malutkimi ziarenkami leżał w szafce ja jakoś obchodziłam go boczkiem. Zapewnienia, że to takie proste jakoś nie trafiały do mnie. Jednak poczytałam nieco i stwierdziłam, że trzeba spróbować.

Ten przepis nie jest odkrywczy, podobnych w sieci jest całe mnóstwo. Pudding na bazie chia to po prostu namoczone w dowolnym mleku ziarenka plus dodatki. U mnie ten pierwszy raz jest na bazie mleka sojowego i kakao.

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 1,5 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzika
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Najlepiej użyć do tego rózgę, świetnie też sprawdzi się zamykany słoik.
  2. Odstaw przykryty pojemnik do lodówki na 15 minut. Ponownie dokładnie wymieszaj – nasionka lubią się zbijać i sklejać i trzeba je dokładnie rozbić.
  3. Przykryj pojemnik i ponownie odstaw do lodówki. Aby ziarenka porządnie napęczniały potrzebują przynajmniej 3 godzin. Najlepiej zostawić je na całą noc.
  4. Przed podaniem możesz posypać startą gorzką czekoladą.
Czekoladowy pudding z chia

Czekoladowy pudding z chia

Dodaj komentarz