ORKISZOWE BUŁKI NA SODZIE

Dzisiaj na śniadanie zaserwowałam moim mężczyznom bułki na sodzie. Przygotowując je, wzorowałam się przepisem z food.com. Ja swoje wyrobiłam z mieszanki mąk orkiszowej – tej jasnej oraz pełnoziarnistej.

W naszym domu podstawą jest chleb na zakwasie – z dużą ilością ziaren, na pełnoziarnistej mące, żytni, nieraz pszenno-żytni. Od czasu do czasu pojawiają się jednak troszkę inne wypieki.  Te na sodzie mają tę cudowną właściwość, że przygotowuje się je ekspresowo. Nie ma potrzeby odczekania na wyrośnięcie zaczynu drożdżowego czy dokarmianie zakwasu. Sodowe wypieki ratują nas więc gdy zapomnimy o wcześniejszym przygotowaniu się lub gdy niespodziewanie “wyjdzie” nieco więcej chleba niż zawsze.

SKŁADNIKI:

  • 275 g mąki orkiszowej jasnej
  • 275g mąki orkiszowej pełnoziarnistej plus trochę do podsypania
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 400-500 ml maślanki naturalnej
  1. Mąki razem z sodą i solą przesiej do misy robota.
  2. Wlej 400 ml maślanki i zacznij wyrabiać końcówką z hakiem. Oczywiście możesz zrobić to ręcznie.
  3. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj więcej maślanki.
  4. Na stolnicę oprószoną mąką wyłóż ciasto i podziel je na osiem części. Z każdego kawałka uformuj bułkę, kładź na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Od razu wstaw do rozgrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piecz 20-25 minut.
Orkiszowe bułki na sodzie

Orkiszowe bułki na sodzie

Komentarze:

  1. Sara pisze:

    Czy moge zamienic maslanke na jogurt sojowy lub mleko roslinne? Nie moge jesc nabialu:(

    1. Laura pisze:

      Trudno mi powiedzieć, ale wydaje mi się, że to nie zadziała.
      Maślanka ma trochę inne właściwości niż mleko, soda wchodzi w reakcję z nią.

Dodaj komentarz