PASTA Z PIECZAREK I ZIAREN SŁONECZNIKA

Pasta z pieczarek, podpatrzona na blogu kotłowej koleżnaki Agaty  znalazła się na liście „do zrobienia” jakiś czas temu. Nieco zmodyfikowana wylądowała dziś i u mnie. Koniecznie ją wypróbujcie, jest naprawdę warta przygotowania i spróbowania.

Niezwykle proste składniki oraz prostota wykonania są zdecydowanymi atutami tego przepisu. Namoczcie wcześniej słonecznik, podsmażcie pieczarki z cebulką, doprawcie solą i pieprzem – tyle…

Zerknijcie też koniecznie na bloga Agaty, ona proponuje też drugą wersję tej pasty, wersję de lux, z prażonym słonecznikiem.

SKŁADNIKI:

  • 2/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 6-7 dużych pieczarek (w oryginale było 5)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  1. Słonecznik zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia na 2-3 godziny lub na całą noc. Przed użyciem odcedź na sicie.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulkę, oprósz ją solą i smaż aby ładnie się zeszkliła.
  4. Dodaj pieczarki, oprósz pieprzem i smaż kilka minut. Pieczarki powinny odparować i tylko delikatnie się podsmażyć. Lekko ostudź.
  5. Zmiksuj wszystkie składniki w kubku miksującym lub korzystając z blendera.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Pasta z pieczarek i ziaren słonecznika

Pasta z pieczarek i ziaren słonecznika

Dodaj komentarz