JAGLANKA Z BAKALIAMI I SEZONOWYMI OWOCAMI

Porządkując to co od kilkunastu miesięcy było nieuporządkowane, wygrzebuję takie oto perełki. Przed rokiem dane mi było pracować z cudowną osobą, która była autorką i pomysłodawczynią tego przepisu. Jej jaglanka z bakaliami w oryginalnej wersji została przeze mnie nieco przerobiona i tak oto powstała ta mega prosta receptura na pyszne i zdrowe śniadanie.

Kasia, dziękuję Ci za mnóstwo inspiracji…

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody plus ilość do płukania
  • 1/4 szklanki orzechów
  • 1/4 szklanki migdałów
  • kilka daktyli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • świeże owoce do podania – maliny, truskawki, porzeczki
  • opcjonalne miód, ksylitol lub cukier do dosłodzenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę wysyp na gęste sitko i płucz pod bieżącą wodę, aż woda nie będzie przejrzysta.
  2. Zalej kaszę wodą i gotuj ją 10 minut pod przykryciem.
  3. Przełóż do dwóch misek, dodaj posiekane bakalie oraz migdały i wymieszaj.
  4. Polej jogurtem naturalnym, dodaj świeże owoce i podawaj

Dodaj komentarz