PIECZONY OMLET Z CUKINIĄ I RICOTTĄ

Kiedy zapomnę nastawić zakwas na chleb i nagle rano okazuje się, że w chlebaku pustka trzeba sobie radzić takimi zastępcami… Pieczony omlet z cukinią, czy frittata jak kto woli w sezonie letnim dość często ląduje na naszym stole. Można go wzbogacać różnymi dodatkami, polecam kozi serek, który rewelacyjnie komponuje się z cukinią lub boczek, który doda daniu siły mięsa :).

SKŁADNIKI:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 6 jajek
  • 250 g serka ricotta
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  1. Cukinię opłucz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek na cienkie plasterki.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, oprósz solą i na wolnym ogniu zeszklij ją. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  4. Dodaj startą cukinię, dopraw solą i smaż tak aby nadmiar płynu odparował.
  5. Patelnię zdejmij z ognia i odstaw na chwilę aby lekko ostygło. Dodaj ricottę i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  6. Oddziel żółtka od białek.
  7. Z białek ubij  sztywną pianę pod koniec ubijania dodaj 1/4 łyżeczki soli oraz po jednym żółtku.
  8. Pianę wymieszaj z przestudzoną podsmażoną cukinią.
  9. Masę wyłóż do blaszki (tortownica lub zwykła prostokątna).
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz 12-15 minut.

Spodobał Ci się ten przepis — zobacz tez ten.

Pieczony omlet z cukinią i serkiem ricotta

Dodaj komentarz