PIECZONE BATATY Z SEREM

Pieczone bataty

Przepis na te pieczone bataty przygotowywałam do ostatniego numeru magazynu KOCIOŁ. To prosty sposób na fajną przekąskę czy dodatek do innych dań. U nas słodkie ziemniaki już kupione i czekają.

SKŁADNIKI NA PIECZONE BATATY:

  • 3 średniej wielkości bataty
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g twardego żółtego sera typu gouda
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • kilka listków natki pietruszki
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bataty umyj, osusz i pokrój w centymetrowe plastry.
  2. Posmaruj olejem z obu stron i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch oprósz solą.
  3. Piecz godzinę w temperaturze 190°C.
  4. Rozetrzyj czosnek z solą i wymieszaj z masłem. Natkę drobno posiekaj.
  5. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Podpieczone bataty posmaruj masłem czosnkowym, posyp serem i natką.
  6. Blaszkę wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.y.

Bataty można podać jako samodzielną przekąskę, mogą też być dodatkiem do mięsa czy ryb

Pieczone bataty z serem

Pieczone bataty z serem

Dodaj komentarz