GRZANKI Z BOCZNIAKAMI I KOZIM SEREM

Grzanki z boczniakami

Te grzanki z boczniakami pokochasz. Robi się je niezwykle prosto i smakują rewelacyjnie. To idealna propozycja na kolację, jednak świetnie sprawdzi się też jako przekąska na imprezę. Grillowane boczniaki i pleśniowy ser kozi świetnie smakują w duecie. Gdy podasz je na opieczonej kromeczce będą po prostu cudne.

Nudna impreza? Sałatka warzywna i korniszonki? Zobacz alternatywne propozycje na dania, które świetnie się sprawdzą na spotkanie w gronie znajomych.

Czy wiesz, że:
“Boczniaki znalazły również swoje miejsce poza kuchennym stołem – jako organizmy żywiące się martwą materią organiczną wykorzystywane są do oczyszczania środowiska z toksycznych związków, barwników i pestycydów. W Stanach Zjednoczonych natomiast boczniaki wykorzystywane są do tworzenia… mebli. Biurka odlewane są z masy z trocin, a ta wzmacniana jest następnie strzępkami rosnących na niej boczniaków. “

Więcej ciekawostek na temat boczniaków oraz naprawdę sporą ilość przepisów z tym niezwykłym produktem znajdziesz w 24 numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Mój przepis również tam jest 🙂

SKŁADNIKI NA GRZANKI Z BOCZNIAKAMI

  • 250 g boczniaków

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 6 łyżek oleju rzepakowego

  • szczypta płatków chilli, szczypta soli

  • DODATKOWO DO PODANIA:
  • 200 g pleśniowego sera koziego w roladce

  • 1 bagietka pełnoziarnista

przygotowanie:

  • Boczniaki przełóż do miski. Większe lekko rozgnieć.
  • Czosnek rozetrzyj z solą i połącz z pozostałymi składnikami marynaty. Zalej boczniaki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. 
  • Pokrój bagietkę i ułóż na niej plastry sera pleśniowego. Zapiecz w temperaturze 200°C do zrumieniania. 
  • Boczniaki opiecz obu stron na grillu lub na patelni grillowej. Wyłóż na podpieczone grzanki i od razu podaj.

Marynatę do boczniaków możesz dowolnie modyfikować. Zamiast sosu sojowego wybornie smakuje sos ostrygowy. Możesz użyć świeżych ziół, soku z limonki lub tylko soli i oleju.

Aby przygotować grzanki z boczniakami zamiast bagietki możesz wykorzystać chleb tostowy, inny domowy chleb, ciabatę lub dowolne pieczywo. Grillowane boczniaki wykorzystaj jako wkład do burgera lub dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz