PROSTE SPAGHETTI Z OWOCAMI MORZA

Spaghetti z owocami morza

Takie spaghetti z owocami morza to najprostszy sposób na wykorzystanie mrożonej mieszanki morskiej. Kilka składników, 15 minut i obiad gotowy. Sukces – dobrej jakości passata, najlepiej z włoskich, mocno dojrzałych pomidorów lub taka zrobiona własnoręcznie, kiedy jest sezon na te warzywa. Zamiast passaty możesz użyć pomidorów z puszki.

W ostatnim czasie dość mocno ograniczyliśmy w naszym jadłospisie mięso. Od czasu do czasu wpadnie jakiś mięsny przepis, jednak spodziewajcie się więcej dań wege. Ryby i owoce morza zostają, bo bez nich nie wyobrażamy sobie życia.

SKŁADNIKI NA SPAGHETTI Z OWOCAMI MORZA:

  • 500 g mrożonej mieszanki morskiej
  • 500 ml passatty pomidorowej
  • 2-3 średniej wielkości szalotki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

DO PODANIA:

  • ugotowany makaron spaghetti (zwykły lub pełnoziarnisty)
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę szalotkę i czosnek obierz, posiekaj.
  2. Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem, oprósz solą. Smaż na małym ogniu do zeszklenia.
  3. Dodaj passatę, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Smaż co jakiś czas mieszając, aby odparował prawie cały płyn.
  5. Dodaj owoce morza, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Duś 5-10 minut.
  6. Podawaj z ugotowanym makaronem, posypane natką pietruszki. Opcjonalnie możesz podać tarty parmezan.
Makaron z owocami morza

Dodaj komentarz