ŚRÓDZIEMNOMORSKI SERNIK KATAIFI

Sernik kataifi

Efektownie wyglądający sernik kataifi to zasługa gotowego ciasta, które kupicie w sklepach z produktami greckimi lub arabskimi. Kataifi (knafeh, kanafeh, kadayif, konafi ), to ciasto typu filo. Ma postać cieniutkich nitek, nieraz nazywanych anielskimi włosami. Ciasto jest bardzo popularne w Grecji, Egipcie i krajach Bliskiego Wschodu. Można je wykorzystać do przygotowania ciast i deserów na słodko oraz wytrawnych wypieków.

Dzisiaj prezentuję Wam wersję na słodko, a innych serników szukajcie tutaj.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g ciasta kataifi
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła + do posmarowania formy
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g dobrego jakościowo twarogu z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii

SYROP CUKROWY:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. Składniki na masę serową dokładnie utrzyj.
  2. Przygotuj syrop – zagotuj wodę z cukrem, odstaw.
  3. Posmaruj formę masłem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  4. Ciasto wyłóż do miski. Zalej roztopionym masłem, delikatnie porozdzielaj nitki. Odłóż 1/4 ciasta a do reszty wsyp cukier puder i wymieszaj. Ciasto z cukrem przełóż do formy, rozłóż na spodzie i bokach, lekko dociśnij.
  5. Wyłóż masę serową, równo rozprowadź i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut.
  6. Na wierzch rozłóż resztę ciasta i wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut.
  7. Gotowy sernik skrop syropem, a następnie odstaw do ostudzenia.
Sernik kataifi

Dodaj komentarz