Jedną z najbardziej ulubionych kurczakowych potraw w naszym domu jest kurczak zapiekany na plastrach marchewki i pietruszki nazywany przez wielu po kanadyjsku. Dzisiejsza wersja jest pewną modyfikacją tego przepisu.
Połączenie kurczaka i warzyw z aromatyczną marynatą czosnkową – zapach i smak – niesamowite.
SKŁADNIKI:
- 8 podudzi kurczaka
- ok. kilograma mrożonki warzywnej (u mnie bukiet warzywny plus zielona fasolka)
- szklanka dobrego majonezu
- szklanka jogurtu naturalnego
- 5-6 ząbków czosnku
- vegeta do smaku
- Nóżki dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać mięso z obu stron.
- Wyciśnięty czosnek rozetrzeć z vegetą, wymieszać z majonezem i jogurtem. Do tak przygotowanej marynaty włożyć udka kurczaka i odstawić wszystko najlepiej na całą noc.
- Warzywa równomiernie wysypać na dużą blaszkę (taką od piekarnika). Na wierzch ułożyć kawałki mięsa, marynatą polać warzywa.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C ponad godzinę. Pod koniec pieczenia warto włączyć termoobieg aby mięso nabrało ładnej złotawej barwy (ja obróciłam udka, tak aby złotą skórkę miało z obu stron).
- Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.
2 komentarze
jak to ładnie brzmi.. na bukiecie:-)
Hehe, po kanadyjsku to tak zagramanicznie brzmi 😀 A na bukiecie to tak uroczo…ciepło i domowo 😉