Świetny dodatek do mięsa, ale też może stanowić samodzielne danie. W moim wydaniu to zwykłe spaghetti, (ale można oczywiście przygotować z makaronu ryżowego lub sojowego). Podstawą sukcesu jest dobry makaron (to wiadomo), ale też dobrej jakości mrożonka warzywna.
Ja bardzo często korzystam z mrożonych warzyw. Zawsze w zamrażarce mam spory zapas (kupuję je najczęściej w Macro w dużych 2,5 kg opakowaniach). Podstawą jest szpinak w liściach, zielona fasolka szparagowa oraz jakiś bukiet warzywny. Podczas gotowania zawsze można sięgnąć do zamrażarki po garść tego lub tamtego.
Niektórzy producenci (zwłaszcza produktów tzw sieciowych) do opakowań z mrożonką chińską dają zwykłą włoszczyznę, dużą ilość pora i dwa grzybki – kilka razy spaliłam się totalnie. Zastanawiam się jakie Wy macie doświadczenia, jakich używacie warzyw, czy macie jakieś ulubione firmy, albo sprawdzone konkretne mrożonki, które warto polecić – lub może takie, które należy omijać szerokim łukiem.
SKŁADNIKI:
- 25 dkg makaronu
- 1 kg dobrej mrożonki warzyw w stylu chińskim
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka dowolnej przyprawy chińskiej
- kilka łyżek sosu sojowego do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody.
W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w cienkie plasterki czosnek i po chwili dodać mrożonkę. Smażyć na dużym ogniu około 5 minut, potem zmniejszyć ogień, doprawić warzywa przyprawą chińską i sosem sojowym.Dodać makaron i olej sezamowy, dokładnie wymieszać.
3 komentarze
Często robię takie warzywa z makaronem w woku. Używam makaronu chow-mein albo jajecznego do dań chińskich, nie rozłażą się podczas smażenia. Lubię mrożonkę warzywną chińską z Lidla, ma też kiełki, grzybków niewiele, ale ogólnie jest niezła i niedroga. Czasem robię taki makaron z brokułami, kalafiorem, marchewką. Sos najchętniej sojowo-grzybowy. Pozdrawiam 🙂
ja pokochałam mieszankę Oerlemans – jak dla mnie jest idealna
uwielbiam makaron z warzywami! mniam mniam 🙂