Dzisiaj chciałam zaproponować Wam delikatny i lekki sernik z musem z mango.
Ja przygotowałam go w dwóch wersjach: w małej tortownicy – dla domowników oraz w papilotkach do zabrania na rodzinne spotkanie. W jednej i drugiej wersji prezentował się naprawdę fajnie.
Produkty na dużą tortownicę.
SKŁADNIKI SPÓD:
- 40 dkg ciastek digestive
- 14 dkg masła
- Masło rozpuść. Zmiksuj ciastka i wymieszaj oba składniki.
- Masą wyłóż tortownicę – dół i rant – dokładnie ugniatając. Tortownicę włóż do lodówki na około pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw przygotowany spód i piecz 10 minut. W tym czasie przygotuj masę serową.
SKŁADNIKI MASA SEROWA:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 15 dkg cukru
- 5 dużych lub 6 mniejszych jajek
- 40 dkg musu z mango*
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- Ser utrzyj razem z cukrem.
- Dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając.
- Na koniec dodaj mus z mango oraz budyń.
- Masę wylej na podpieczony spód.
- Piecz kolejne 45 minut. Studź w uchylonym piekarniku.
* ja wykorzystałam gotowy niesłodzony mus, możesz też zmiksować dojrzałe owoce

Inne serniki znajdziesz tutaj.
3 komentarze
Uwielbiam mango i uwielbiam tego typu serniki. Podbiłaś moje serce.
No cóż trzeba zrobić. 🙂
takiego sernika nie jadłam, wygląda ciekawie:)
Mmm, pyszny musiał być, owocowy i rześki 🙂