Wegański, bezglutenowy, z niskim indeksem glikemicznym, ale przede wszystkim pyszny… Zapraszam Was na kuskus z kalafiora. Możesz podać go na ciepło jako dodatek do mięsa lub ryby. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka lub sałatka na grilla.
SKŁADNIKI NA KUSKUS Z KALAFIORA
- 1 kalafior
- 1/2 szklanki migdałów w plasterkach
- 1 granat
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki (tylko liście)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie płaska łyżeczka płatków chilli
PRZYGOTOWANIE:
- Obierz czosnek, pokrój go w cienkie plasterki. Wyjmij pestki granata. Natkę drobno pokrój.
- Kalafiora podziel na różyczki. Rozdrobnij go w malakserze. Ja wykorzystałam Thermomix (15 s, obroty 5). Jeśli nie masz siekającego urządzenia, zetrzyj kalafiora na tarce i dodatkowo jeszcze posiekaj.
- Z posiekanego kalafiora odciśnij nadmiar płynu. Możesz wyłożyć go na czystą ściereczkę lub skorzystać z ręczników papierowych. Tej wody jest naprawdę sporo.
- Rozgrzej patelnię i upraż na niej płatki migdałowe. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Migdały przełóż do miseczki do ostudzenia.
- Na patelnię dodaj oliwę, lekko ją rozgrzej i dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
- Do czosnku dodaj kalafiora. Oprósz solą i smaż, co jakiś czas mieszając kilka minut.
- Zdejmij z ognia i dodaj: płatki chilli, podprażone migdały, pestki granatu oraz natkę. Zostaw część składników do posypania po wierzchu.
- Dopraw solą i pieprzem. Posyp odłożonymi składnikami. Podaj.
Inspirowałam się przepisem z tej strony.