RYŻ Z RODZYNKAMI GOTOWANY W SOKU JABŁKOWYM

Ryż z rodzynkami

Przepis na ten ryż z rodzynkami przygotowałam do działu z kuchnią przesiedleńczą i dolnośląską dla Magazynu Kocioł. To bardzo prosty i szybki do wykonania przepis.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 laski cynamonu
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 płaska łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. W garnku z grubym dnem doprowadź do wrzenia wodę i sok. Wsyp sól i ryż, dołóż laski cynamonu. Zagotuj, zmniejsz do minimum moc palnika i gotuj ok. 25 minut, aż płyn się całkowicie wchłonie. Wyjmij cynamon, wsyp rodzynki i delikatnie wymieszaj. Przykryj i odstaw na 15 minut.
  2. Ryż przełóż do miseczek lub do foremek.

Ryż z rodzynkami gotowany w soku podaj samodzielnie, z bitą śmietaną, śmietanką kokosową albo jogurtem. Świetnie też sprawdzi się jako obiad na słodko.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz