KUCHNIA SŁOWIAN

Kuchnia Słowian

Jedna ze świeższych pozycji na mojej półce. Przede wszystkim, to bardzo ładnie wydana książka. Pod każdym względem jest cudna – piękne zdjęcia, dopracowane grafiki i czcionki oraz bardzo ładnie złożona. Tę książkę chce się brać z półki i pooglądać, bo sprawia to przyjemność.

Ta książka jest drugą pozycją Hanny i Pawła Lisów po Kuchni Słowian, O pożywieniu, potrawach i nie tylko…., i jak sami autorzy piszą obie książki powstały nieco przypadkiem. Książka to sporo przepisów, ale też olbrzymia dawka wiedzy o wszystkim co z kuchnią i gotowaniem ma związek – paleniskach, naczyniach, składnikach dawnych dań czy sposobach konserwowania jedzenia. Wszystko podane w przystępny sposób i naprawdę fajnie się czyta.

To o autorach można znaleźć na okładce książki:

Hanna Lis – z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej „Pożywienie Słowian”. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”.

Paweł Lis – archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii. Od roku 2004 organizator Warsztatów Archeologii Doświadczalnej, w trakcie których realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Dorobek pierwszych dziesięciu lat archeologicznych eksperymentów opublikowany został w pracach zbiorowych pod jego redakcją: „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Współautor wydanej w roku 2009 książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”.

Kuchnia Słowian, tworzona była podczas prac w Grodzisku Żmijowiska, niedaleko Kazimierza Dolnego. Tam od 2011 roku działa ośrodek archeologii doświadczalnej i tam w większości zostały przygotowane i wypróbowane przepisy przedstawione w książce. Ja sama jeszcze nie przygotowywałam żadnego z nich, ale kilka mam zapisanych jako „do zrobienia”. Wśród nich jest ser wędzony, bliny ze zsiadłego mleka na mące owsianej oraz różne polewki.

Kuchnia Słowian strona
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Kuchnia Słowian strony
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków, Hanna Lis, Paweł Lis

Nasza Księgarnia, 2015
oprawa twarda, szyta
stron 320 ze zdjęciami

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. To bardzo interesujące, co jadali dawniej Słowianie. Chętnie przeczytam : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *