KHOBZ – CHLEB MAROKAŃSKI

Dzisiaj miałam specjalnych gości…

Z powodu diety karmiącej mamy mieliśmy troszkę ograniczeń, ale obiadek był chyba udany. Wspólnie upichciliśmy królika w warzywach (przepis już jutro), a jako dodatek – khobz, tradycyjny chleb, który podawany jest w kuchni marokańskiej do większości potraw mięsno-warzywnych. Rodzajów tego chleba jest dużo, mój przepis pochodzi z Moroccan Food.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki semoliny
  • 2 szklanki mąki (zwykłej pszennej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka drożdży
  • 2 – 3 łyżki  oleju roślinnego
  • 1 ½  szklanki ciepłej wody
  •  mąka do podsypania podczas wyrabiania
  • olej i semolina do posmarowania i podsypania blach
  1. Drożdże, cukier i olej dodać do ciepłej wody i dokładnie wymieszać.  W dużej misce wymieszać obie mąki i sól.  Zrobić na środku wgłębienie, wlać wodę z drożdżami.
  2. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę lub wodę.  Wyrabiać przynajmniej 10 minut aż ciasto będzie  gładkie i elastyczne (ciasto powinno być miękkie i nie powinno się kleić). Przykryć ręcznikiem i pozwolić mu odpocząć przez 10 minut.
  3. Przygotować dwie duże blachy  (takie, które są na wyposażeniu piekarnika): posmarować lekko olejem (ja do tego celu wykorzystuję specjalny pędzelek) i posypać semoliną.
  4. Rękoma uformować dwa placki o grubości ok. 0,5 cm. Placki ułożyć na blaszkach i wstawić do piekarnika ustawionego na około 55 stopni na około godzinę (lub dłużej) do wyrośnięcia. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach. Piec 20 minut w temperaturze 220 stopni, w połowie czasu pieczenia obrócić chlebki.

Gotowe powinny mieć ładny złocisty kolor, a przy puknięciu powinny wydawać głuchy dźwięk.

Komentarze:

  1. Jaki cudownie złoty, puszysty!

  2. Arvén pisze:

    Lubię takie chlebki 😉 Jak nie jestem fanką pieczywa, tak jego wschodnie odmiany zdecydowanie mi smakują.

    1. Anonim pisze:

      Maroko leży na zachodzie

  3. Laura pisze:

    Ja też uwielbiam tego rodzaju wypieki, ale nie tylko te wschodnich odmian… kocham na przykład tortillę

Dodaj komentarz