KOTLECIKI Z BIAŁEGO SERA

Propozycja śniadaniowa. Takie danie jadaliśmy bardzo często w moim rodzinnym domu. Ja robię je jeśli zostanie mi spory kawałek białego sera, z którym nie bardzo jest co zrobić. Ser musi być dość zbity, żeby można było go pokroić na ładne, nierozsypujące się kawałki.

SKŁADNIKI:

  • biały ser
  • jajko (jajka)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól
  1. Ser należy pokroić na plastry około półcentymetrowe.
  2. Jajko rozbełtać z dodatkiem soli.
  3. Każdy plaster sera maczać w jajku, potem obtoczyć w bułce tartej. Czynność powtórzyć (bardzo lubimy tę skórkę wokół sera).
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podawać od razu… Może być sam, może być z chlebkiem, można też podać z sezonowymi warzywkami (w lecie świetnie pasują do tego pomidory z cebulka i śmietaną).

Komentarze:

  1. Arvén pisze:

    Myślę sobie, że byłby idealny do żurawiny 😉 Fantastyczny pomysł!

  2. Karmel-itka. pisze:

    panierowany ser żółty znam, ale ten… biały twaróg w panierce?
    rewelacyjny pomysł!

Dodaj komentarz