BABECZKI Z BIAŁEK

Babeczki są ostatnim przepisem z imprezy na Dzień Kobiet. Przy większym pieczeniu zawsze zostają białka – można z nich zrobić bezy lub…

Przepis, który wykorzystałam to znane wielu osobom ciasto białkowe, przez niektórych nazywane szklankowcem. Ja nie upiekłam go w keksówce  – zrobiłam babeczki.

Smakowały najbardziej następnego dnia…

 SKŁADNIKI: 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku lub wiórek kokosowych
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka bakalii (orzechy, migdały i rodzynki)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • można dodać olejek migdałowy
  1. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
  2. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubić na sztywno z solą. Dodawać po trochę cukier i dalej ubijać.
  4. Wlać przestudzone masło, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  5. Masę wylać do foremki lub nakładać łyżką do papierowych foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut.

Komentarze:

  1. o proszę, w postaci babeczek jest przeurocze! 🙂

  2. aga pisze:

    niezłe babeczki:) do herbatki by mi pasowały jak ulał:)

  3. Evitaa pisze:

    Pychota, też często zostają mi białka, do takich lekkich wypieków z bakaliami są idealne 🙂

Dodaj komentarz