SPAGHETTI Z KREWETKAMI

Montignacowe przepyszne spaghetti: krewetki i fasolka szparagowa cudownie się komponują z makaronem al dente i białym winem.

Taki obiad ma wiele zalet: jest zdrowy, szybko się go robi, ale przede wszystkim jak smakuje…

SKŁADNIKI:

  • 50 dkg krewetek gotowanych
  • 50 dkg fasolki szparagowej
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti z mąki pełnoziarnistej
  1. Fasolkę ugotować na parze al dente.
  2. Krewetki (jeśli są zamrożone) wyrzucić na sito i przepłukać gorąca wodą.
  3. Natkę posiekać, czosnek posiekać.
  4. Makaron ugotować al dente, przed odcedzeniem odlać do niewielkiego kubeczka trochę wody, w której gotował się makaron .
  5. Na dużej patelni “przesmażyć” bez tłuszczu czosnek, dodać krewetki i na mocnym ogniu odparować nadmiar wody, zalać winem i dusić 5 minut.
  6. Dodać fasolkę, natkę pietruszki oraz makaron i dokładnie wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste można podlać woda z gotowania makaronu.
  7. Podawać posypane parmezanem.

Komentarze:

  1. piegusek1976 pisze:

    bardzo podoba mi sie to danie!!! dziękuję za odwiedzinki i pozostawienie komentarza na moim blogu 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz