BUŁKI Z ZIARNAMI

W ostatni weekend dostałam zapas powideł od mojej cioci i wujka. Ciocia je smaży specjalnie dla mnie – są bez cukru.

Powidła smaczne jak zawsze, tym razem zostały dodatkowo przepięknie zapakowane. Słoiczki z dedykowaną etykietką… cudne.

Bułki wykonane według ostatniego przepisu na chleb. Minimalnie zmieniony, bo przepis jest naprawdę znakomity.

SKŁADNIKI:

  • 500 ml maślanki
  • 5 łyżek wody
  • 250 g żytniej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 5 łyżek drobnej kaszy bulgur
  • 5 łyżek sezamu
  • 30 g drożdży
  • mąka do formowania
  1. Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mąki pszennej.
  2. Dodać letnią maślankę. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  3. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić.
  4. Z ciasta formować tej samej wielkości kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zostawić odstępy – ciasto urośnie i troszkę się rozleje na boki.
  5. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W zależności od wielkości powinno wyjść 10-12 bułek.
  6. Piec w temperaturze 200° C przez 45 minut.

Komentarze:

  1. Amber pisze:

    Pyszny duet!
    Bułki brzmią znakomicie i te powidła z dedykacją.
    Doskonale!

  2. ankawell pisze:

    codziennie kupuję razowe pieczywo…mieć domowe razowe bułki na śniadanie – MARZENIE 🙂

  3. fajny przepis 🙂 bardzo smakowicie wyglądają!

Dodaj komentarz