KURCZAK PO KANADYJSKU

Zapiekany kurczak po kanadyjsku

Ten przepis trafił do naszego domu od przyjaciół. Kurczak po kanadyjsku, czyli u nas Piersiątka od Jadzi i Marka. Danie praktycznie bez pracy. Idealne na imprezę lub rodzinny obiad, bo w ostatnie fazie “robią się same”. Jedyną trudnością jest to, że trzeba tę potrawę zaplanować troszkę wcześniej, aby kurczak się zamarynował. W przepisie jest noc, ale zdarzało się, że wielka ochota na to danie, skracała proces do dwóch godzin… Trzeba przyznać, że też było smaczne.

Kurczak jest idealny, ale chyba najsmaczniejsze są z tego dania warzywa… marchewka i pietruszka w żadnym wydaniu nie smakuje tak wybornie.

Szukasz ciekawych przepisów na przygotowanie kurczaka – zobacz moje propozycje.

SKŁADNIKI – KURCZAK PO KANADYJSKU

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1/2 główki czosnku (jeśli ktoś za nim nie przepada – może być mniej)
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 6 marchewek
  • 3-4 pietruszki
  • 2 łyżki domowej pasty warzywnej – u mnie pasta bulionowa wykonana w Thermomixie)*
  • pieprz

*w oryginale była vegeta

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi płuczemy, osuszamy i kroimy na paski ok. 2-2,5 cm.
  2. Wyciśnięty czosnek rozcieramy z pastą warzywną, mieszamy z majonezem i jogurtem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy wszystko na noc.
  3. Warzywa obieramy i kroimy na plasterki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na wierzch kładziemy równomiernie kawałki kurczaka. Marynatą majonezową dokładnie zasmarowujemy warzywka.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny. Góra powinna się lekko przyrumienić – ja sprawdzam po warzywach – powinny być miękkie i lekko złociste.
Kurczak po kanadyjsku

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    No tak pięknie wygląda, a i smakuje zapewne niebiańsko, że będę musiała to zrobić! Inspirujesz mnie bardzo często swoimi przepisami i nigdy się nie zawiodłam wypróbowując je.

    1. Laura pisze:

      bardzo się cieszę – a kurczak naprawdę jest godny polecenia

  2. Anonimowy pisze:

    Nie wiem, jaki mam wybrać profil, zeby podpisać się chociażby imieniem więc wyszłam "anonimowo". 🙁

    1. Laura pisze:

      wystarczy, że na koniec posta podpiszesz się…
      Pozdrawiam serdecznie
      Laura

  3. bartoldzik pisze:

    Wszystko wygląda obłędnie pysznie! Czepię się tylko tego majonezu, że nie nasz wrocławski, Społemowski 😀

    1. Laura pisze:

      już się poprawiłam

  4. Gosia pisze:

    Kurczak wygląda pysznie, fajny pomysł na obiadek, ja robiłam kurczaka po amerykańsku wg Pascala(kuchnia lidla),bardzo dobry, następnym razem spróbuje wg Twojego przepisu, zapowiada sie pysznie:)

  5. alina pisze:

    Obiad,palce lizać.Dzisiaj powtórka.Zabraklo marchewki ipietruszki wiec dalam dynie i selera.Już wyglada pieknie.alina

    1. Laura pisze:

      Cieszę się, że smakuje – u nas to jeden z ulubionych obiadów. 🙂

Dodaj komentarz