KURCZAK PO KANADYJSKU

Zapiekany kurczak po kanadyjsku

Ten przepis trafił do naszego domu od przyjaciół. Kurczak po kanadyjsku, czyli u nas Piersiątka od Jadzi i Marka. Danie praktycznie bez pracy. Idealne na imprezę lub rodzinny obiad, bo w ostatnie fazie „robią się same”. Jedyną trudnością jest to, że trzeba tę potrawę zaplanować troszkę wcześniej, aby kurczak się zamarynował. W przepisie jest noc, ale zdarzało się, że wielka ochota na to danie, skracała proces do dwóch godzin… Trzeba przyznać, że też było smaczne.

Kurczak jest idealny, ale chyba najsmaczniejsze są z tego dania warzywa… marchewka i pietruszka w żadnym wydaniu nie smakuje tak wybornie.

Szukasz ciekawych przepisów na przygotowanie kurczaka – zobacz moje propozycje.

SKŁADNIKI – KURCZAK PO KANADYJSKU

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1/2 główki czosnku (jeśli ktoś za nim nie przepada – może być mniej)
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 6 marchewek
  • 3-4 pietruszki
  • 2 łyżki domowej pasty warzywnej – u mnie pasta bulionowa wykonana w Thermomixie)*
  • pieprz

*w oryginale była vegeta

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi płuczemy, osuszamy i kroimy na paski ok. 2-2,5 cm.
  2. Wyciśnięty czosnek rozcieramy z pastą warzywną, mieszamy z majonezem i jogurtem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy wszystko na noc.
  3. Warzywa obieramy i kroimy na plasterki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na wierzch kładziemy równomiernie kawałki kurczaka. Marynatą majonezową dokładnie zasmarowujemy warzywka.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny. Góra powinna się lekko przyrumienić – ja sprawdzam po warzywach – powinny być miękkie i lekko złociste.
Kurczak po kanadyjsku

Zobacz także...

9 komentarzy

  1. No tak pięknie wygląda, a i smakuje zapewne niebiańsko, że będę musiała to zrobić! Inspirujesz mnie bardzo często swoimi przepisami i nigdy się nie zawiodłam wypróbowując je.

  2. Kurczak wygląda pysznie, fajny pomysł na obiadek, ja robiłam kurczaka po amerykańsku wg Pascala(kuchnia lidla),bardzo dobry, następnym razem spróbuje wg Twojego przepisu, zapowiada sie pysznie:)

Leave a Reply