SAŁATKA Z PIECZONEJ MAKRELI I AWOKADO

Makrela, którą przedstawiałam przedwczoraj, była dla mnie zbyt duża, więc jej część wykorzystałam do wyprodukowania całkiem fajnej sałatki. Zdrowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 zawarte w makreli dopełnione cudownymi właściwościami awokado. Olbrzymia bomba zdrowia dla Twojego serca.

Montignacowy posiłek tłuszczowy na zimno.

SKŁADNIKI:
(na jedną osobę)

  • ok. 1/4 pieczonej lub wędzonej makreli
  • 1 średniej wielkości ogórek kiszony
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 awokado
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • kiełki do podania
  1. Makrelę obrać z ości, podzielić na niewielkie kawałki.
  2. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę.
  3. Miąższ awokado utrzeć z oliwą i musztardą na gładką pastę. Oliwę można pominąć jeśli awokado będzie bardzo dojrzałe.
  4. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  5. Można podać z kiełkami.

Komentarze:

  1. Basia pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie!
    Myślisz, że można zastąpić makrelę taką wędzoną?
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    1. Laura pisze:

      Basiu, oczywiście można. Chociaż taka pieczona jest po prostu boska
      Pozdrawiam

  2. Sałatka była przepyszna, chociaż zamiast makreli dałam smażonego amura.

Dodaj komentarz