SERNIK KAWOWY BEZ SPODU

Sernik kawowy

Piekłam sernik kawowy, ale mało brakowało, że byłby przepis na sernik bez sernika…

Dzisiaj będzie o tym, że w kuchni o pewnych rzeczach nie należy zapominać i nie należy lekceważyć (przynajmniej niektórych) zaleceń. Bo nawet jeśli w kuchni czujesz się jak ryba, to pewnych rzeczy nie da się pominąć czy przyspieszyć. I chociaż ciągle po swojemu zmieniam wiele przepisów, to jednak części wytycznych należy przestrzegać.

Jako aksjomat należy traktować studzenie sernika – niby takie oczywiste, a jednak po tylu latach w kuchni popełniłam tak głupi błąd, że teraz – po kilku godzinach ciągle jestem na siebie wściekła. I nie to, że zapomniałam… Chciałam zdążyć przed wyjściem do pracy zrobić zdjęcie efektu swojej pracy. Pomyślałam: “no co tam, nie raz zdarzało mi się improwizować – dam radę”. Nie dałam – gorący sernik w 1/3 swojej objętości wylądował na stole…

Pamiętajcie: Sernik należy studzić w formie, najlepiej w lekko uchylonym piekarniku.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białego sera
  • 7 jaj
  • 25 dkg cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wody
  •  szczypta soli
  • 4 łyżki syropu karmelowego do kawy
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  1. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę.
  2. Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić.
  3. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrami na kogel-mogel.
  4. Dodać budynie i nadal ucierając po łyżce sera i po trochę mleka i rozpuszczonej kawy.
  5. Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Dodać do sera i delikatnie wymieszać.
  6. Tortownicę lu inną formę wyłożyć papierem.
  7. Wymieszać syrop karmelowy z płatkami migdałowymi, wyłożyć na dno formy. Na wierzch delikatnie wyłożyć masę serową.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni C około 60 minut.
  9. Wystudzić w formie w uchylonym piekarniku. Potem odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Komentarze:

  1. gin pisze:

    Każdemu się zdarza 🙂
    A sernik bardzo apetyczny 🙂

Dodaj komentarz