BABKA POMARAŃCZOWA

Babka to najważniejsze ciasto wielkanocne. Wiadomo sernik, mazurek czy inne nawet najbardziej wymyślne  wypieki zawsze spotkają się z uznaniem wszystkich, ale to babka jest królową tych świąt.

„Wielkanocna baba miała zwykle około 30-35 centymetrów wysokości, ale bywały nawet półmetrowe rekordzistki nazywane “łokciowymi”. Baby, niewątpliwie królowe wielkanocnego stołu, przygotowywano w niezliczonych rodzajach. Były baby chlebowe, koronkowe, waniliowe, szafranowe, parzone, petynetowe, nazywane muślinowymi, piaskowe, podolskie, wołyńskie, migdałowe… Jedne polewano lukrem, inne czekoladą, konfiturami albo podawano bez żadnej polewy.”

Fragment z książki “Historia polskiego smaku Kuchnia | Stół | Obyczaje” Mai i Jana Łozińskich

SKŁADNIKI:
(na dużą formę babkową 2 ½ l)

  • 3 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki soli
  • skórka starta z 3 pomarańczy
  • świeżo wyciśnięty sok z 3 pomarańczy
  • cukier puder do posypania
  1. Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę (tylko część pomarańczową), wycisnąć sok.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka oddzielić.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę.
  5. Do białek dodać sól i ubić sztywną pianę.
  6. Do utartych żółtek dodawać na przemian mąkę z proszkiem oraz płynne składniki: olej, jogurt i sok z pomarańczy.
  7. Na koniec dodać startą skórkę oraz ubitą pianę i wymieszać dużą łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
  8. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni C ok. 45-50 minut – patyczek powinien być suchy.
  9. Babkę lekko przestudzić w formie, potem delikatnie przełożyć na talerz lub paterę.
  10. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa


Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.

Ebook Wielkanoc 2013

Komentarze:

  1. Izaa pisze:

    cytrynową robiłam 😉 ale pomarańczowa też brzmi pysznie

  2. Luka Li pisze:

    Musi być pyszna!

  3. Zielaczek pisze:

    Nie lubię wielkanocy, jednak taką babkę chętnie bym zjadła 🙂

  4. Ervisha pisze:

    Babki to nieodłączny element Świąt Wielkanocy… Trzebą będzie taką babkę zrobić 🙂

  5. Aga pisze:

    Poproszę kawałek do kawy:)

  6. Anonimowy pisze:

    nie mogę doczekać się ciągu dalszego:)

  7. Roz Airad pisze:

    wygląda obłędnie ;D

  8. gin pisze:

    Twoja wygląda prześlicznie 🙂

  9. Anonimowy pisze:

    Wypróbowałabym ten przepis tyle, że mam formę kamionkową. Wie ktoś jak piec w takiej? 😉

    1. Laura pisze:

      myślę, że taka forma wymaga tylko dokładnego natłuszczenia
      Ja sama mam taką (starą, lekko zniszczoną) i muszę w końcu ją wypróbować.

Dodaj komentarz