Surówka z buraka i marchewki

SURÓWKA Z SUROWEGO BURAKA I MARCHEWKI

Surówkę z surowego buraka już Wam kiedyś przedstawiałam. Pisałam też o wyższości buraka surowego nad gotowanym (chodzi o wartość IG).

Dzisiaj wersja z marchewką i dodatkiem awokado. Idealny dodatek do dania mięsnego również dla tych na diecie cukrzycowej.

SKŁADNIKI:
  • 2 małe lub jeden duży surowy burak
  • 1 duża marchew
  • 1 czerwona cebula
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1 awokado
  • 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju (może być jakiś smakowy)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Buraki i marchew obrać, posiekać w malakserze* (można też zrobić to w kubku miksującym). Warto to zrobić porcjami – warzywa powinny być rozdrobnione/posiekane bardzo drobno, ale nie na miazgę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
  3. Wymieszać oliwę, ocet, sok z pomarańczy i sól.
  4. Dodać pokrojoną cebulę, wymieszać dokładnie i dodać do posiekanych warzyw.
  5. Na końcu dodać rozgniecione widelcem awokado, wymieszać, ewentualnie doprawić.
* ja korzystam z tzw multirozdrabniacza (Tupperware)

2 komentarze

  1. Lubię wykorzystywać surowe warzywa… oszczędzamy nie tylko czas, ale też wiele składników odżywczych. Polecam surówkę z surowego kalafiora 🙂

Dodaj komentarz