Schab w sosie na bazie delikatnego pora oraz sera z niebieską pleśnią. Można wykorzystać Gorgonzolę, Roqueforta, ale równie dobrze sprawdzi się nasz polski Lazur. Sery z niebieską pleśnią są po prostu idealne – ten rodzaj sera jest moim ulubionym w kuchni. Można go komponować z wieloma składnikami, a dzięki temu daje nieskończenie wiele możliwych połączeń.
Podczas przygotowania dań z wykorzystaniem serów należy uważać z dodawaniem soli. Sery zazwyczaj są dość słone, więc doprawianie warto pozostawić na moment po dodaniu sera. W przeciwnym razie możemy dość mocno przesolić całą potrawę.
SKŁADNIKI NA SCHAB W SOSIE:
- 30-40 dkg schabu
- 3-4 pory (tylko biała część)
- 1 szklanka śmietany (u mnie 12%, można użyć tłustszą)
- 15 dkg ulubionego sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, lekko oprószyć solą i podsmażyć ze wszystkich stron.
- Dodać pokrojony w centymetrowe krążki por. Smażyć chwilę razem, aż por lekko się zrumieni – nie solić – potem dodajemy słony ser i łatwo przesolić całą potrawę.
- Do mięsa dodać śmietanę i pokruszony ser. Teraz doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa, ewentualnie podlewając wodą.
- Można podać z ryżem, makaronem lub tak jak w u nas z młodymi ziemniaczkami.
Zobacz mój profil na FB.
Jeden komentarz
Uwielbiam takie serowo-porowe sosy, z mięskiem musi sprawdzać się wyśmienicie 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl