BABECZKI Z KREMEM CAPPUCCINO

Babeczki z kremem

Przepyszne, bardzo czekoladowe babeczki z kremem cappuccino , nadziane aromatycznym czekoladowo-orzechowym ganache z mocniejszą nutką… Całość wieńczy przepyszny krem na bazie kremówki i serka mascarpone.

PAPILOTKI: 

  • papier do wypieków Jan Niezbędny

Przygotować w pierwszej kolejności papilotki. Papier pociąć w kwadraty o boku 15 cm. Na środku kwadratu postawić szklankę, papier trzeba docisnąć do boków szklanki, równomiernie go przygniatając.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
  1. Przesiać mąkę, kakao, proszek oraz sodę. Dodać pozostałe suche składniki, czyli sól i cukier, wymieszać.
  2. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: maślankę, olej i jajka.
  3. Do suchych dodawać po trochę składniki mokre wyrabiając robotem. Na koniec dodać kawę.
  4. Masą napełniać papilotki ułożone w formie do wypiekania muffinek. Wypełnić każdą do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 30 minut (patyczek powinien być suchy).

SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opakowanie kawy cappuccino w proszku
  1. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier.
  2. Serek dokładnie wymieszać, dodać cappuccino (do smaku) i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWO-ORZECHOWE GANACHE: 

  • 10 dkg gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 5 łyżek orzechów włoskich
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki whisky
  1. Orzechy razem z cukrem zmiksować w blenderze.
  2. Czekoladę połamać na małe kawałki i przełożyć do miski. Kremówkę zagotować i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na kilka minut aby czekolada zmiękła. Masę dokładnie wymieszać na jednolity krem.
  3. Do przestudzonego kremu dodać orzechy oraz whisky i dokładnie wymieszać.

WYKONANIE:

  1. W przestudzonych babeczkach wyciąć dołki – najlepiej użyć do tego specjalnego dekoratora.
  2. Każdy dołek napełnić masą czekoladowo-orzechową.
  3. Wierzch udekorować krem cappuccino.

Komentarze:

  1. Justyna Żak pisze:

    wygląda świetnie:)

Dodaj komentarz