KIEŁBASA SŁOIKOWA

Kiełbasa słoikowa

Domowa wędlina – pozbawiona konserwantów, kiełbasa słoikowa. Z tego co sami tam włożymy. Doprawiona tym co nam smakuje najlepiej.
Smacznego !

SKŁADNIKI:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka peklosoli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  1. Chudsze kawałki mięsa pokrój w drobną kostkę.
  2. Pozostałe mięso (razem z tłuszczem) zmiel w maszynce na największych oczkach.
  3. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  4. Do mięsa dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę odstaw na kilka godzin do lodówki.
  6. Wyparz słoiki.
  7. Nałóż mięso do 3/4 wysokości słoika, mocno upychając (to ważne), porządnie dokręć przykrywki.
  8. Słoiki pasteryzuj dwukrotnie z 24 godzinną przerwą. Jeśli korzystasz z małych wystarczy dwa razy po pół godziny.
Kiełbasa słoikowa

Kiełbasa słoikowa

ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA:
Białą kiełbasę oraz na wędliny z szynkowaru.

Dodaj komentarz