PODWÓJNIE CZEKOLADOWY TORCIK Z MALINAMI

Podwójnie czekoladowy torcik z malinami

Przedstawiam Wam torcik z malinami – mocno czekoladowe, wilgotne ciasto przełożone kremem czekoladowym wzbogacone o maliny. Podane w formie tortu.

Przy pieczeniu ciasta skorzystałam z przepisu na Devils Food Cake Nigelli.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
(na tortownicę o średnicy 28 cm)

  • 100 g ciemnego kakao
  • 200 g cukru trzcinowego muscovado
  • 500 ml wrzącej wody
  • 250 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  1. Kakao oraz cukier muscovado połącz i dodaj do gotującej się wody. Dokładnie mieszaj do rozpuszczenia cukru.
  2. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Ciągle ucierając dodawaj po trochę ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem oraz sodą. Dodaj do masy maślanej. Na koniec dodaj kakao z cukrem muscovado.
  4. Przygotuj formę o średnicy 28 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Piecz w temperaturze 180 °C około 45 minut. Sprawdź patyczkiem – powinien być suchy.
  6. Po wystudzeniu podziel na trzy lub cztery blaty.

SKŁADNIKI NA KREM DO PRZEŁOŻENIA:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 500 g mrożonych malin (w sezonie oczywiście świeżych)
  • kawa do nasączenia
  • opcjonalnie: wiórki czekoladowe do ozdobienia
  1. Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka i dodaj 4 łyżki kremówki. Rozpuść na wolnym ogniu i lekko przestudź.
  2. Rozetrzyj mascarpone i ciągle mieszając dodawaj po trochę przestudzoną czekoladę.
  3. W osobnej misce ubij na sztywno mocno schłodzoną kremówkę. Pod koniec ubijania powoli dodawaj cukier puder.
  4. Ubitą kremówkę wymieszaj dokładnie mascarpone z czekoladą.
  5. Blaty ciasta nasącz kawą i przełóż kremem oraz malinami. Ozdób wiórkami czekoladowymi.
Podwójnie czekoladowy torcik z malinami

Podwójnie czekoladowy torcik z malinami

Komentarze:

  1. Justyna Żak pisze:

    czekolady nigdy dość, ciasto wygląda obłędnie:)

  2. Asa_6niebo pisze:

    rozkosz w czekoladowej postaci!

  3. wedelka pisze:

    Czekolada i maliny to jedno z moich ulubionych kulinarnych połączeń 🙂 Torcik zapowiada się fenomenalnie 🙂

  4. gin pisze:

    Wygląda bosko! A smakowało pewnie jeszcze lepiej 🙂

Dodaj komentarz