ŁATWY CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY

Prosty przepis na chleb żytnio-pszenny

Obecnie to mój ulubiony przepis na chleb żytnio-pszenny. Jest bardzo prosty: zakwas dokarmiam wieczorem, rano aktywny, bąbelkujący zakwas wyrabiam z dwoma rodzajami mąki chlebowej, dodaję słonecznik i odstawiam w formie do wyrośnięcia. W ciepłym miejscu (pokrywa od akwarium lub piekarnik ustawiony na ok. 40 stopni) po ok 4-5 godzinach jest gotowy do pieczenia. Jeśli wiem, że będę piekła go później, formę stawiam na stole – w takich warunkach chlebek rośnie nieco dłużej.

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg aktywnego zakwasu*
  • 30 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 30 dkg maki żytniej chlebowej
  • spora garść ziaren słonecznika
  • 1 łyżka soli
  • ok. 300 ml wody

* czyli takiego dokarmionego przed 10-12 godzinami

  1. Do zakwasu dodaj obie mąki, sól oraz słonecznik.
  2. Wlej 1 szklankę wody i dokładnie wymieszaj. Jeśli będzie potrzeba dodaj więcej wody.
  3. Mieszaj końcówką z hakiem 2,5 minuty lub wyrób ręcznie.
  4. Ciasto wyłóż do formy, przykryj folią posmarowaną olejem (dzięki temu wyrastające ciasto nie przyklei się do niej). Do tego chleba wykorzystuję formę silikonową z IKEA. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania.
  5. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Piecz 20 minut, potem zmniejsz temperaturę do 190 i piecz jeszcze 40 minut. Ja w połowie czasu pieczenia wyciągam chleb z foremki i resztę czasu dopieka się na kratce piekarnikowej.

Zobacz także...

4 komentarze

  1. Mam pytanie jak przechowywać taki chleb, bo ja zawsze owijam w ścierki lniane, wkładam, w papierową torebkę i do drewnianego chleba, ale i tak chleb po 2,3 dniach chleb jest w smaku dobry, ale skórka po bokach mocno twardnieje. Może jakaś dobra podpowiedź, jak przechowywać chlebek żytni by długo cieszył nas swoim smakiem?
    Kolejne pytanie, czy Twój zakwas jest gęsty?nigdy nie wiem jaka powinna być prawidłowa konsystencja.
    Rozumiem,że proporcje mąk mogę zmieniać?
    I na koniec takie pytanie: czy jest jakaś miara ile powinno dawać się zakwasu do określonej ilość mąki?

    1. mój zakwas jest dość gęsty, coś jak gęsta wiejska śmietana.
      Ja chleb przechowuję w chlebaku z tupperware, długo utrzymuje świeżość.
      Co do ilości zakwasu, to każdy przepis wymaga konkretnej ilości zakwasu.

  2. Ile powinien wyrastać ten chleb?mój rośnie już 8 godzin i nic w blaszce się nie dzieje.Zakwas świeży od tygodnia pracujący.Obecna temperatura w mieszkaniu jest ok, bo mamy lato.Co może być powodem?

Leave a Reply