ŁATWY CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY

Prosty przepis na chleb żytnio-pszenny

Obecnie to mój ulubiony przepis na chleb żytnio-pszenny. Jest bardzo prosty: zakwas dokarmiam wieczorem, rano aktywny, bąbelkujący zakwas wyrabiam z dwoma rodzajami mąki chlebowej, dodaję słonecznik i odstawiam w formie do wyrośnięcia. W ciepłym miejscu (pokrywa od akwarium lub piekarnik ustawiony na ok. 40 stopni) po ok 4-5 godzinach jest gotowy do pieczenia. Jeśli wiem, że będę piekła go później, formę stawiam na stole – w takich warunkach chlebek rośnie nieco dłużej.

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg aktywnego zakwasu*
  • 30 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 30 dkg maki żytniej chlebowej
  • spora garść ziaren słonecznika
  • 1 łyżka soli
  • ok. 300 ml wody

* czyli takiego dokarmionego przed 10-12 godzinami

  1. Do zakwasu dodaj obie mąki, sól oraz słonecznik.
  2. Wlej 1 szklankę wody i dokładnie wymieszaj. Jeśli będzie potrzeba dodaj więcej wody.
  3. Mieszaj końcówką z hakiem 2,5 minuty lub wyrób ręcznie.
  4. Ciasto wyłóż do formy, przykryj folią posmarowaną olejem (dzięki temu wyrastające ciasto nie przyklei się do niej). Do tego chleba wykorzystuję formę silikonową z IKEA. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania.
  5. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Piecz 20 minut, potem zmniejsz temperaturę do 190 i piecz jeszcze 40 minut. Ja w połowie czasu pieczenia wyciągam chleb z foremki i resztę czasu dopieka się na kratce piekarnikowej.

Dodaj komentarz