TRADYCYJNY DOMOWY SER

Domowy ser

Przepis na ten domowy ser przywieziony został przez rodzinę mojej mamy z Łotwy. Zapomniany nieco, został odkopany podczas przygotowywania materiału do kolejnego odcinka kuchni przesiedleńczej, który tworzyłam dla magazynu KOCIOŁ.

Ser jest dość miękki, ale daje się kroić, ma delikatny, kremowy smak. Do podstawowej wersji, którą zaprezentowałam można dodać kminek lub czarnuszkę.

Polecam, jest naprawdę smaczny…

SKŁADNIKI:

  • 1 litr tłustego pasteryzowanego mleka
  • 500 g białego sera
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • sól
  1. Mleko podgrzej w rondlu z grubym dnem do temperatury około 80 °C. Dodaj pokruszony ser i na wolnym ogniu podgrzewaj do wytrącenia się serwatki.
  2. Odcedź na drobny sitku lub durszlaku wyłożonym gazą.
  3. Masę przełóż z powrotem do rondla. Dodaj masło, wbij jajko i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas ucierając drewnianą pałką do ciasta. W międzyczasie dopraw solą.
  4. Masa po jakimś czasie zmieni konsystencję i zacznie przypominać zagniatane ciasto. Gotową przełóż do foremki i odstaw do wystudzenia.

Taki domowy ser najlepiej będzie smakował z własnoręcznie upieczonym chlebem zapraszam Was do moich wpisów na domowe wypieki (klik).

Komentarze:

  1. Luka Li pisze:

    Bardzo zaintrygował mnie ten ser! I przepis prosty, więc chyba skuszę się i spróbuję zrobić 🙂

  2. grazyna pisze:

    Ciekawy ten ser, muszę wypróbować 🙂

  3. Evunia pisze:

    czy ten etap jest konieczny Mleko podgrzej w rondlu z grubym dnem do temperatury około 80 °C. Dodaj pokruszony ser i na wolnym ogniu podgrzewaj do wytrącenia się serwatki.
    Odcedź na drobny sitku lub durszlaku wyłożonym gazą.
    Bo ja mam normalny świeży wiejski ser. ma byc mocno odciśnięty czy lekki?

    1. Laura pisze:

      ja też go robiłam używając wiejskiego sera, taki przepis dostałam 🙂

Dodaj komentarz