PERSKI GULASZ Z RABARBAREM

Rabarbar to jeden z bohaterów piątego numeru magazynu KOCIOŁ (kliknij aby pobrać numer). Mój wkład w rabarbarowe przepisy do magazynu to ten perski gulasz, będący nietypowym dla naszej kuchni zestawieniem smaków.

Khoresht-e rivas to połączenie mięsa i rabarbaru. Niezwykle popularny perski przepis bez problemu możemy zaserwować w naszych kuchniach. W oryginale do przygotowania najczęściej wykorzystuje się jagnięcinę, można też przyrządzić go z wołowiną lub cielęciną. Najczęściej podaje się go w towarzystwie ryżu.

SKŁADNIKI:

  • 750 g wołowiny na gulasz
  • 400 g rabarbaru
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • sól, pieprz
  1. Rozgrzej olej na dużej patelni lub w dużym rondlu z grubym dnem. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Zmniejsz ogień, wsyp kurkumę oraz posiekany czosnek i chwilę smaż cały czas mieszając.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, oprósz solą i pieprzem. Mięso zrumień ze wszystkich stron.
  3. Zalej bulionem i duś do miękkości mięsa.
  4. Rabarbar obierz i pokrój na kawałki. Natkę oraz miętę posiekaj i podsmaż na rozpuszczonym maśle.
  5. Do mięsa dodaj rabarbar oraz posiekane zioła. Dopraw i duś jeszcze kilka minut.
Perski gulasz z rabarbarem
Perski gulasz z rabarbarem

Rabarbarowa rewolucja

Dodaj komentarz