BURGERY Z INDYKA I CUKINII

Burgery z indyka i świeżej cukinii

Ja powolutku szykuję się i zmykam na nasze Kotłowe stoisko podczas Europy na Widelcu, a Was zostawiam z taką propozycją na obiadek… Burgery z indyka i świeżej cukinii to propozycja na lekki, zdrowy obiad.

Smacznego.

SKŁADNIKI:

  • 50 dkg mięsa z udźca indyczego
  • 2 cukinie
  • 1 spora cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • woda
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju do smażenia
  1. Cukinie opłucz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Lekko oprósz solą i odstaw na kilka minut. Odciśnij nadmiar płynu.
  2. Mięso zmiel w maszynce na dużych oczkach.
  3. Cebulę obierz, pokrój w bardzo drobną kostkę, oprósz solą i lekko zgnieć ręką.
  4. Czosnek obierz i rozetrzyj lub przeciśnij przez praskę.
  5. Mięso wymieszaj z cebulą, czosnkiem oraz startą, odciśniętą cukinią.
  6. Dokładnie wyrabiaj dodając po trochę wody, tyle ile wchłonie mięso. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Uformuj płaskie kotlet. Smaż na patelni grillowej z obu stron.
  8. Podaj z ulubioną surówką.

Komentarze:

  1. Burgery wyglądają bardzo apetycznie.Składniki w nich zawarte -świetne;)

Dodaj komentarz